Osteopathie

 

Wat is osteopathie?

 

De kracht van osteopathie ligt in het feit, dat een osteopaat heel breed kijkt naar de individuele mens. 

De osteopaat onderzoekt het lichaam van top tot teen op de beweeglijkheid van vrijwel alle structuren. Beweeglijkheid duidt hier niet alleen op botten en spieren maar ook op andere weefsels zoals zenuwen en bloedvaten. Uitrekbaarheid, verschuifbaarheid en samendrukbaarheid zijn verschillende parameters die beoordeeld worden. 

De behandelwijze richt zich op het opsporen en behandelen van de bewegingsstoornissen en hun onderlinge relaties, zodat het totale lichaam gestimuleerd wordt zichzelf te herstellen. 

Wanneer de beweeglijkheid te beperkt is, kan dit resulteren in klachten als stijfheid in gewrichten, ontstekingen, zwellingen, afgenomen doorbloeding, buikpijn of hoofdpijn.

“Niet de klachten staan centraal in de behandeling, maar de vraag waardoor het in díe betreffende regio tot klachten is gekomen.”

De Osteopaat bezit de kennis van het lichaam om de verbanden te weten en te kunnen zien, maar hier wordt in het bijzonder gekeken naar de individuele samenhang. 

Een voet heeft invloed op een wervelkolom, de darm bepaald de beweeglijkheid van de heup, de nek bestuurt de functie van de armen, etc. Ieder mens is weer anders gebouwd, het basisplan is misschien gelijk, maar net zoals we elkaar herkennen aan typische gezichtskenmerken, zijn de onderlinge verbanden van het lichaam typisch.

De osteopaat behandelt met zachte rek- en ontspanningstechnieken en ook gerichte manipulaties en mobilisaties. Osteopathie is een benadering die vaak bijzonder effectief blijkt in de behandeling van zeer diverse klachten en problemen, zowel bij volwassenen, kinderen als baby’s. De osteopaat werkt alleen met zijn handen, apparatuur wordt niet gebruikt en er worden geen medicijnen voorgeschreven.

osteopaat de klerk apeldoorn

Tevredenheidsonderzoek Osteopathie 2017

De SWOO (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Osteopathie) liet in 2017 onderzoeken hoe tevreden patiënten zijn over de handeling van hun osteopaat. Van de 1.100 respondenten:

  • 88% geeft een rapportcijfer 8 of hoger (28% gaf zelfs een 10)
  • 86% gaf aan dat de behandeling heeft geholpen
  • 48% geeft voor de algemene verbetering van de gezondheid een 7.
  • Slechts 0,7% heeft een klacht over de handeling (1 : 1.000)
  • 97% vindt uitleg over de oorzaken van hun klachten begrijpelijk
  • 90% vindt zich voldoende geïnformeerd.

Geschiedenis osteopathie

De Amerikaanse arts dr. Andrew Taylor Still (1828-1917) is de grondlegger van de osteopathie. Naast zijn vak als klassiek geschoold arts had hij nog een grote passie; jagen. Zowel tijdens zijn werk als arts als bij het uitbenen van dieren interesseerde hij zich voor de anatomie. Alle verschillende structuren in het lichaam (botten, spieren, zenuwen, bloedvaten en organen met hun ophangsystemen) hebben een nauwe relatie met elkaar en oefenen invloed op elkaar uit.

 
 

Dr. Still kwam tot de conclusie dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen. En dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid. De onderlinge samenhang van de verschillende structuren gaven hem een holistische kijk op het lichaam. Hij combineerde zijn medische kennis met zijn eigen, nieuwe inzichten. De oorzakelijke aanpak en denkwijze bleken erg succesvol. In 1892, op maar liefst 64-jarige leeftijd, richtte hij ‘the American School of Osteopathy’ op.

Wettelijk erkende behandelwijze

In Amerika valt osteopathie binnen de reguliere geneeskunde en is het sinds 1966 een wettelijk erkende behandelwijze. Osteopaten werken daar in ziekenhuizen en andere gezondheidscentra.

In 1917 kwamen de eerste osteopaten naar Engeland en hierdoor kent Engeland ook een langere traditie van osteopathie.

Nederland

In Nederland is osteopathie nog jong en relatief onbekend. In 1986 is de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) opgericht. Osteopaten in Nederland hebben als vooropleiding geneeskunde, manuele therapie of fysiotherapie.

Op dit moment zijn ongeveer 750 osteopaten in Nederland werkzaam.

ADRES

OSTEOPAAT DE KLERK

Copyright © 2024 | ALL RIGHTS RESERVED

BEL ONS DIRECT