Osteopaat de Klerk

Blog pagina

De osteopaat zal bij rugklachten alle weefsels onderzoeken die invloed hebben op dat gedeelte van de rug.

Bewegingsverlies in de rug kan invloed hebben op de beweeglijkheid en daarmee de functies van:
• de uittredende spinale zenuwen;
• de rugspieren ( M. Erector, M. Psoas, M. Quadratus Lumborum);
• het diafragma (middenrif);
• de inwendige organen.
Bewegingsverlies van de bovengenoemde structuren hebben anderzijds ook weer invloed op de rug. 

Behandeling van de rug middels osteopathische technieken heeft tot doel bewegingsverliezen op te heffen, zodat er een goede bewegeelijkheid van het peritoneum, de spieren, de organen en een goede doorbloeding bestaat van genoemde structuren.

De nek is normaliter een goed beweeglijk deel van de wervelkolom.

Een ongunstige houding (weinig afwisseling of eenzijdig repeterend handelen) kan een negatieve invloed uitoefenen op dit gedeelte van de wervelkolom. Dit resulteert uiteindelijk in bewegingsverlies. Dit zelfde fenomeen kan ook gebeuren door directe traumata, neurologische en of vasculaire invloeden van elders in het lichaam.

Behandeling van de nek middels specifieke osteopathische technieken heeft tot doel bewegingsverliezen op te heffen,
Spanning van genoemde structuren te normaliseren middels specifieke spierfascie technieken, het neurovasculaire evenwicht te herstellen, de omgeving van en de relaties met de nek te behandelen.

Het schoudergewricht is een kogelgewricht. Bewegingsvrijheid van de arm is afhankelijk van enkele botsstukken tezamen namelijk; het sleutelbeen, de borstbeen, het schouderblad, de bovenste ribben en de overgang borstwervelkolom en nek. Naast botstukken spelen de viscera ook een rol van betekenis. Directe organen zoals longen/hart en lever en maag omringd door het middenrif. In andere woorden een gebied met een niet te miskennen invloed vanuit divere delen lichaam. Bewegingsbeperkingen lokaal, regionaal en systemisch zullen dus opgeheven moeten worden zodat de schouderklacht goed geneest.

Het heupgewricht is een belangrijke schakel tussen opstijgende krachten van de benen en de afleiding van deze krachten via het bekken.
Bewegingsverlies van dit gewricht kan mechanische gevolgen hebben voor de totale statiek, mn. kniegewricht, LWK en bekken.
De behandeling van de heup bestaat daarom altijd uit een aantal onderdelen. De stand van de heup wordt verbeterd net als de rol/glijbeweging van het heupgewricht. De rug, bekken, knie, enkel en voetstand wordt gecorrigeerd. Daarnaast worden spanningen in de buik genormaliseerd want deze spelen maar al te vaak een rol van betekenis bij heupklachten.
Doorbloeding en bezenuwing worden beïnvloed door de bovenstaande correcties. Waardoor het lichaam de kans krijgt te helen.

De tenniselleboog is een overbelastingsblessure van de spieren die aanhechten aan de buitenkant van je elleboog. Soms een heel lokaal probleem, maar vaak spelen langere keten een rol van betekenis. De zenuwen die de elleboog verzorgen bijvoorbeeld, komen onder andere uit je nek. De bloedvaten van je elleboog moeten via de regio van je sleutelbeen, via je schouder naar je arm. Een bewegingsverlies van de schoudergordel of nek kan bijdragen aan het ontstaan van een tenniselleboog.

De oorzaak ligt vaak in de doorbloeding. Om deze klachten te voorkomen, wordt het verloop van de bloedvaten naar de enkel nagekeken. De bloedvaten van de enkel ontspringen in de buikholte, gaan door de lies heen en lopen achter het kuitbeen door naar de enkel. Over heel dit verloop wordt gecontroleerd of er geen spanning in het bindweefsel zit, wat de doorstroming kan verminderen.

Kleine baby’s laten vaak het doorgeslikte voedsel weer uit de mond lopen. In de osteopathie wordt een nog niet voltooid maagdarmkanaal vermoed.

De oorzaak kan dan onder andere in de maag gelegen zijn. Spanningen veroorzaakt door een constante druk van het middenrif kunnen de sluitspier van de maagingang verhinderen volledig te sluiten. De slokdarm loopt namelijk door het middenrif en daaronder begint pas de maag. Daarbij kan tevens de maaguitgang sterk gesloten zijn. Omdat de maagingang en maaguitgang elkaar neurologisch bëinvloeden.

Andere oorzaken worden ook vaak gezien. U kunt hierbij denken aan een  moeizame bevalling wat invloed uitgeoefend heeft op de nekwervels of schedel. Uittredende zenuwen zoals de 9de hersenzenuw is verantwoordelijk voor het slikken.

Met de behandeling zorgen we ervoor dat de middenrif zich wederom normaliseert. De darmen beter doorstromen. Eventuele assymetriëen in de nek/wervelkolom gecorrigeerd worden wat weer een gunstige uitwerking kan hebben op aansturing van genoemde hersenzenuw.

Darmkrampjes komen relatief veel voor tussen de 2de en 4de maand na geboorte. Storingen ten gevolge van voedselaanpassingen, te snel drinken of een nog niet voltooid verteringsapparaat wordt vaak als oorzaak vermoed. 

De osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid en mogelijkheid tot ontspannen van de darmen. Ook de aansturing vanuit het zenuwstelsel naar de verschillende buikorganen en de doorbloeding richting de darmen wordt nagelopen.

Als voorbeeld kunt u denken aan het moment waarop de navelstreng bij geboorte te snel wordt doorgeknipt. Het kindje kan hierop reageren; reden is de snelle afbreuk van de hartpulsaties tussen moeder en kind. Dit kan reflectoir weer tot spanningen in de buik leiden, die zich weer als darmkrampen uiten.

Daarnaast is bijvoorbeeld de N.vagus weer verantwoordelijk voor goede vertering. Een moeizame bevalling kan oorzaak zijn van assymetriëen of kompressies ter hoogte van nekwervels of schedel waar deze zenuw langsgaat.

Een voorkeurshouding kan oorzaak zijn voor latere ontwikkelingsproblemen, zoals het efficient naar een kant kunnen omrollen of moeilijker tot kruipen komen.

Onevenwichtigheden kunnen bijvoorbeeld zitten in de symmetrische draaispieren van de nek. Een voorbeeld is de scheve hals (torticollis). De scheve hals kan gedurende de zwangerschap door de ligging van het kind zijn ontstaan of vanwege vrijgekomen krachten tijdens de bevalling.
Aan de andere kant kan een scheve hals een teken zijn dat het kindje niet goed kan zien of horen eenzijdig.  

Osteopaten onderzoeken wat de oorzaak is van de scheefstand. Waar deze zich ook in het lichaam mag plaatsvinden.

Osteopaat de Klerk

'Gezondheid is kwaliteit van leven'

ADRES

OSTEOPAAT DE KLERK

Copyright © 2024 | ALL RIGHTS RESERVED

BEL ONS DIRECT